WordPress 5.0 & Gutenberg editor

Op 6 december is de lang verwachte en WordPress 5.0 update uitgebracht inclusief Gutenberg editor. De nieuwe versie van WordPress zorgt voor een veel nieuwe functionaliteiten, lay-out en meer veiligheid (security).  Echter voor dat u deze versie installeert is het raadzaam om het onderstaande even te lezen:

Gutenberg editor
De bekende editor van WordPress verdwijnt met deze update, vanaf WordPress 5.0 is een nieuwe editor standaard die de ruimte geeft voor flexibele pagina’s met een unieke look&feel per pagina.

Voor veel gebruikers zien wij dit als een verbetering, we kunnen ons voorstellen dat voor (bepaalde) zakelijke gebruikers of WordPress sites die verouderde templates of plugins gebruiken dit functionele en technische problemen zal geven. Het niet upgraden van je website naar WordPress 5.0 is op lange termijn zeer onverstandig uit veiligheidsoogpunt maar ook functioneel gezien (stilstand, is achteruitgang).

Wij raden dan ook onze klanten aan om WEL de overstap te maken naar WordPress 5.0 maar vooraf een backup te maken van de volledige website. Mocht je onverhoopt problemen ondervinden kun je eenvoudig terug naar de voorgaande versie. Een backup kunt u maken o.a. d.m.v. WordPress zelf maar ook uw DirectAdmin backup&restore tool.

Klassieke editor
Op het internet lees je overal spookverhalen over de Gutenberg Editor dat er geen weg terug is, dat het niet prettig werkt etc.. Echter hebben de makers van WordPress hiervoor een oplossing namelijk de klassieke editor via een extra plugin. Je kunt op die manier de voordelen van Gutenberg gebruiken en voor je honderden oude pagina’s het onderhoud met de vertrouwde klassieke editor blijven doen.

Test je plugins & template
Er is bekend dat oudere templates en plug-ins problemen kunnen hebben met de werking in WordPress 5.0. Dit is een probleem van de verouderde plug-ins en niet van WordPress. De oplossing hiervoor is update ze naar de nieuwste versie voordat je WP5 installeert. Gebruik nooit plugins of templates waarvoor de laatste 2 jaar (of meer) geen updates meer zijn geweest, de maker is dan w.s. ermee gestopt!

WordPress Managed hosting
Het testen van de plugins, maken van de backups en installeren van de update is prima zelf te doen in een uurtje. We kunnen ons echter voorstellen dat u hier helemaal niet op zit te wachten, wij kunnen dit voor u doen. Wij bieden namelijk de mogelijkheid aan onze hosting klanten een managed WordPress hosting contract af te sluiten. Binnen het contract valt de backup&restore van uw website, installatie van kleine patches (ook van plugins) en het testen- en installeren van major updates. De kosten voor dit contract zijn slechts €10,- extra per maand bij een contract van minimaal 24 maand. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Geplaatst in nieuws.